Mivel kevesen sütnek otthon és elég pazarlóan felhasználva az anyagokat, a népi hagyományokhoz visszanyúlva megtanultuk az egyszerű, hosszú múltra tekintő, táplálkozási szokásokon alapuló étkek elkészítését, anyagnormák kiszámolását, maradékok beépítését, többféleképp felhasználható, ”szegényesnek” tartott alapanyagok változatos elkészítési módjait.
A résztvevők megismerkedtek a népi konyha helyével, felszereléseivel a paraszti kultúrában és építészetben.
Megtanultuk a korszerű, tartósítás nélküli kevés féle alapanyag eltárolási módjait, helyeit hagyományos módszerekkel.
A magyar hagyományos konyha mára elfeledett, számos édességgel rendelkezett. Ezeknek az édességeknek jelentős része a XX. századra kikopott a táplálkozásból, elfelejtődött. Szerettük volna a tanfolyam ideje alatt visszahozni annak a tudásnak legalább a töredékét, amit egykoron dédnagymamáink, üknagymamáink tudtak. A tanfolyam során elméleti és gyakorlati „oktatás” is zajlott, a különböző alapanyagok és alaptechnikák megismerése mellett rengeteg finomságot is készítettünk.