Klubfoglalkozás – Öröm Dalkör

Az Örömdalkör művészeti csoport már néhány éve működik a VOKE Vörösmarty Mihály művelődési házban. Főleg az éneklés a profiljuk. Slágereket, Operett dalokat, magyar nótákat, „retró” dalokat tanultak és mutattak be fellépéseiken. Az EFOP 3.7.3 projekt keretében azonban úgy döntöttek, hogy énektudásukat, kórussá formálódásukat magasabb szintre emelik és a pályázat keretén belül hivatásos zenetanár segítségét kérve megismerkednek a klasszikus zene kórusirodalmával, a többszólamú énekművekkel, ezáltal gyarapítva tudásukat. Természetesen nem azért, hogy ettől kezdve komolyzenei kórussá váljanak, hanem azért, hogy eredeti céljukat, a slágerek, magyar nóták, „retró dalok, táncdalok előadásában is nívósabb produkciókkal állhassanak elő a későbbiekben.

A projekt időszaka alatt az összes évszakhoz és keresztény, népi ünnepkörhöz igazodó tematikát készítettünk. Egy könnyebb komolyzenei repertoiré-t véltük megvalósíthatónak a művészeti kör korábbi működésének és közösségi munkájának köszönhetően.

Ez az idő alatt nagy hangsúlyt fektettünk a hangképző és intonációs gyakorlatokra, az egységesebb kórushangzás kialakítására. A projekt időtartama alatt előtérbe helyeztünk bizonyos zenei kompetenciák fejlesztését is, mint zenei olvasás megalapozása (kották használata), ritmusérzék, formaérzék fejlesztése, tempó és dinamikai érzékenység.

A tematikában tervezett anyagmennyiség többféle stíluskörből merít, így a különböző zenei stílusokban való jártasság is fejlődött. A tanult komolyzenei kórusművek, dalok szövegei nemcsak magyar nyelvűek (latin, francia stb.) ezek pontos kiejtésére törekedtünk. A tiszta, szép kiejtés is tanulmányain része volt.

Az elsajátított dalok válogatásánál figyelembe kellett venni a zenei kompetenciák természetes hiányát, hisz énekelni szeretni és énekelni tudni nem ugyan az. Ezért fokozatosan nehezedő dalanyagot állítottunk össze, kezdve az unisono dallamoktól, az egyszerű tonika-domináns kétszólamúságon keresztül a nehezebb, de megtanulható polifóniáig.

A hangképző gyakorlatok minden foglakozás szerves részét képezték.

Reméljük, hogy a művészeti kör egy éves kalandozása a komolyzenei kórusirodalom világába hasznukra lesz, amikor visszatérnek eredeti műsoraikhoz.

Könyvjelző Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük